Traditionele spaanse churros

Ik kom graag in Spanje en ben er dus ook zo vaak mogelijk. Zo ook nu, eind oktober. In de buurt van Valencia, waar ik verblijf, is het momenteel ruim vijfentwintig graden bij een mooie, blauwe lucht. Even iets anders dan doorgaans in Nederland. Wanneer ik (als enorme liefhebber van lekker eten) in Spanje verblijf, is er telkens weer genoeg te ontdekken. Maar iets dat al een tijdje op mijn verlanglijstje staat, zijn zelfgemaakte churros. Een soort gefrituurde deegstengels die je bij voorkeur dipt in een iets te dikke chocolademelk voordat je ze opeet.

Vandaag ga ik mijn eigen churros maken, in Spanje. Qua ingrediënten is het allemaal niet zo ingewikkeld. De basis is tarwebloem en je hebt ook water nodig om het beslag de juiste dikte te geven. Wanneer je beslag klaar is, mogen de churros nog even lekker in bad in de hete olie en dan kan het feest beginnen.

Churros eet je traditioneel als ontbijt, maar op een frisse najaarsdag gaat dit stukje ‘comfort food’ er ook in de namiddag uitstekend in. Maar waar komen die churros nu eigenlijk vandaan?

Het is onduidelijk en er doen heel veel verschillende verhalen de ronde. Zo zijn mensen van mening dat lang geleden de Moren ze meenamen naar Spanje. Die Moren werden uiteindelijk verjaagd, maar de churros bleven achter. Anderen zeggen dat de Catalanen de eerste waren aan het begin van de negentiende eeuw en weer anderen beweren dat de Portugezen ze hebben meegenomen vanuit China. Je begrijpt wellicht dat respectievelijk de Spanjaarden, de Catalanen en de Portugezen heilig geloven in hun eigen versie van dit verhaal. De meest gehoorde en meest plausibele verklaring is overigens dat de Spaanse herders ze zelf maakten en graag aten wanneer ze over hun kudde waakten in het veld.

Vandaag ga ik mijn churros maken op een dak, midden in Valencia met uitzicht op de bergen en heuvels in de verte. Geen verkeerde plek dus!

Ingrediënten:

250 milliliter water
200 gram bloem
1 theelepel zout
1 liter olijfolie om in te frituren
suiker om te bestrooien
eventueel chocoladesaus om in te dippen

Extra benodigdheden:

COBB
COBB basisplaat
Steelpan
COBB wokpan
CobbleStone
Spuitzak met stervormig spuitmondje

Voordat je begint:

Allereerst wil ik je even attenderen op het feit dat je in dit recept gaat werken met een pan gloeiendhete zonnebloemolie. Ga dus zorgvuldig te werk, zorg ervoor dat er geen olie op de CobbleStone terechtkomt en doe dit altijd buiten. Pas ook op met kleine kinderen en wanneer je helemaal zorgvuldig te werk wilt gaan, hou dan een blusdeken bij de hand. Mocht het onverhoopt toch mis gaan, gebruik dan nooit water om te blussen!

Bereidingswijze:

Steek de CobbleStone aan en wacht tot de vlammen zijn verdwenen. Plaats nu de wokpan op de COBB en giet hier het water in.

Laat het water warm worden en voeg vervolgens, al roerend de bloem toe. Blijf roeren zodat je geen klontjes krijgt. Doe nu ook het zout bij het beslag en verwarm alles tot het kookt.

Neem nu de wokpan van de COBB en doe je beslag in een mengkom. Was vervolgens de wokpan goed af en, heel belangrijk, droog ‘m ook goed af. Zometeen gaat er olie in en water in hete olie gaat flink spetteren. Daar moet je voor oppassen.

De droge wok mag nu opnieuw op de COBB, vul ‘m met een liter zonnebloemolie en laat de olie gedurende een kwartiertje, goed heet worden.

Vul ondertussen een spuitzak met het iets afgekoelde beslag. Ik gebruik een soort pistooltje, deze vond ik bij de lokale huishoudwinkel. Maak nu met de spuitzak een paar mooie, rechte strepen in de wokpan met hete olie.

Zorg ervoor dat je niet teveel in één keer in de pan doet, want hierdoor koelt de olie af en lukt het frituren niet goed. Draai je churros na een minuutje een keer om en laat de andere kant ook mooi goudbruin worden.

Spaanse Churros COBB Tafelbarbecue

Nu mogen je churros uit de olie. Laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje, bestrooi ze met poedersuiker, of maak een dikke chocoladesaus om ze in te dippen!

Eet smakelijk!