FAZANT
Voor iedereen die graag met de seizoenen mee kookt, is de herfst toch wel een soort hoogtepunt. Begrijp me niet verkeerd, want ik ben ook dol op alle andere seizoenen, maar in de herfst komt er gewoon heel veel moois van het land. Daarnaast is de herfst het seizoen van de paddenstoelen en het wild. En laat ik daar vandaag nou nét mee aan de slag gaan.
Veel mensen zijn een beetje huiverig voor wild, dit omdat er een vrij sterke smaak aan het vlees kan zitten. Dat klopt in het geval van bijvoorbeeld hert, ree of wildzwijn. Mocht je geen liefhebber zijn van die sterke wildsmaak, kies dan voor bijvoorbeeld konijn, eend of fazant.
Wild
Vaak worden wildsoorten gebruikt in stoofpotten. Dat is niet alleen omdat een goede stoofpot in een robuuste, gietijzeren pan zo lekker bij het seizoen past. Dat is ook omdat de meeste wildsoorten ‘snel vlees’ zijn. Ze lopen veel en heel hard, dus het vlees is mager en vaak wat pezig en taai. Wanneer je dat vlees urenlang laat stoven, wordt het heerlijk mals en zacht. Even om-en-om op de grill is in veel gevallen dus geen optie.
Vandaag heb ik ervoor gekozen om qua smaak en textuur een niet te uitgesproken stuk vlees te gebruiken. Maar ik wil wel graag iets moois op tafel zetten na een heerlijke boswandeling. Dus in de voorbereiding op de feestdagen ga ik vandaag een showstukje van de COBB halen. Ik gebruik een hele fazant.
Over de fazant
Ik ben geboren in een stuk van Nederland waar veel fazanten voorkomen. Vroeger kwam ik er regelmatig een paar tegen wanneer ik tussen de weilanden en akkers van school naar huis fietste. Ik weet dan ook niet beter, of de fazant hoort van oorsprong thuis in ons land. Maar ook ik leer weleens iets, want de fazant schijnt uit Georgië te komen. De Romeinen zouden de vogels hebben meegenomen naar het westen van Europa. Voorheen zetten jagers in Nederland zelf hun fazanten uit, zodat ze waren verzekerd van een goede opbrengst van de jacht. Vanaf 1993 is dat verboden en sinds dat jaar neemt de populatie van wilde fazanten in Nederland heel langzaam af. De fazant die ik vandaag gebruik is een haantje, ofwel een mannetje van bijna een kilo en is eigenlijk niet echt wild, maar gefokt voor consumptie en dus ook opgegroeid onder goede omstandigheden.
Wat betreft de groenten van het seizoen is het heerlijk om te werken met paddenstoelen, maar ook iets zoets, want zoet doet het altijd goed bij wild. Ik gebruik in dit geval pompoen en zoete aardappel. Om het af te maken voeg ik ook rode ui en knoflook toe. Dit wordt een complete herfstmaaltijd voor twee personen, volledig van de COBB.
Benodigdheden:
- 1 fazanthaan (ongeveer 1 kilo)
- halve pompoen
- 1 zoete aardappel
- 1 rode ui
- 1 bol knoflook
- 100 gram kastanjechampignons
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 3 plakjes ontbijtspek
- 4 blaadjes salie
- halve rode peper
- paar takjes tijm
- 2 theelepels venkelzaad
- peper
- zout
- olijfolie
- 1 COBB
- 1 COBB Basisplaat
- 1 COBB rooster
- 1 CobbleStone
- aluminiumfolie
- slagerstouw
Bereidingswijze:
Poets de sinaasappel goed schoon en rasp de schil eraf. Snij de salie fijn en snipper het pepertje, zonder zaadjes en zaadlijsten.
Meng deze ingrediënten goed en wrijf hiermee de fazant in. Bedek vervolgens de borststukken van de fazant met plakjes ontbijtspek en bind ze vast met slagerstouw.
Snij de pompoen in parten en verwijder de pitjes. De schil mag erop blijven zitten, want daar zit heel veel smaak in.
Schil de zoete aardappel en snij deze in stukken van ongeveer dezelfde dikte als de pompoen.
Leg twee stukken aluminiumfolie op je werkblad met de glimmende kant naar boven. Verdeel hierover de stukken pompoen en zoete aardappel. Besprenkel met een beetje olijfolie en venkelzaad en vouw de pakketjes dicht. Maak de foliepakjes niet de dik of te groot, want ze moeten onderin de COBB passen. Snij de champignons in dunne plakjes en stop deze ook in een aluminiumfolie pakketje, samen met wat peper, zout en een takje verse tijm.
Steek nu een CobbleStone aan en wacht tot de vlammen zijn verdwenen. Plaats nu voorzichtig met een tang de aluminiumfolie pakketjes met pompoen en zoete aardappel naast de CobbleStone. Wacht nog even met het pakket met champignons.
Plaats nu de basisplaat met daarop het rooster op de COBB. Leg de fazant met de borst omhoog op het rooster. Sluit het deksel en laat alles twintig minuten garen.
Kijk na twintig minuten onder het deksel en bepaal of het nodig is om de fazant op dit moment om te draaien. Wanneer het spek krokant begint te worden en de fazant aan de bovenzijde ook een mooi kleurtje begint te krijgen, is dit niet nodig. Ik heb mijn fazant omgekeerd. Een COBB heeft namelijk meer onderwarmte dan bovenwarmte en op deze manier kun je dat een beetje sturen.
Verwijder de basisplaat met fazant en leg het pakketje met champignons onderin naast de CobbleStone. Halveer de ui en de knoflook. Plaats de fazant terug en leg de knoflook en rode ui erbij. Sluit het deksel weer voor opnieuw twintig minuten.
Je fazant is nu klaar en je groenten zijn gaar. Mocht je twijfelen, gebruik dan een kernthermometer en prik deze in het dikste stuk van de fazant. Een bovenpoot is een goede plek. Zestig graden Celsius is perfect.