Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 125 gram boter
- 135 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 2 handperen
Tarte tatin met peer
Aantal personen: 6 1 uur 15 minutenBenodigde accesoires
Extra benodigdheden
- Mengkom
- Garde
- Spatel
- Keukenfolie
- Deegroller
- Bakpapier
Bereiding
- Meng en kneed 100 gram suiker, 50 gram boter, het ei en de bloem in een mengkom tot een mooie, gladde bol deeg. Verpak het deeg in keukenfolie en laat het minimaal drie kwartier rusten in de koelkast.
- Schil ondertussen de peren, verwijder de klokhuizen en snijd mooie parten van gelijke dikte (maximaal 1 centimeter).
- Steek de Cobble Stone aan en wacht tot de vlammen en rook zijn verdwenen en de steen wit kleurt. Plaats nu de bakplaat op de Cobb en voeg hier de rest van de boter en suiker aan toe. Laat de boter kort smelten en plaats hier de parten van de peer als een soort waaier in.
- Haal nu het deeg uit de koelkast en rol dit met de deegroller uit op een velletje bakpapier tot een mooi, dunne plak. Hoe dunner, hoe beter.
- Leg het vel bakpapier met deeg naar beneden nu op de bakplaat en los het deeg nu van het papier op de bakplaat, over de peren en het boter/suikermengsel. Duw voorzichtig met een spatel de rand van het deeg tussen de rand van de bakplaat en plaats het deksel op de Cobb. Maak de luchtopening op het deksel van je Cobb Premier Air zo klein mogelijk.
- Laat dit bakken gedurende ongeveer 12 minuten, of totdat het deeg mooi gaar is. Haal vervolgens de bakplaat van de Cobb en laat deze eerst 5 minuten afkoelen. Plaats nu een bord of snijplank bovenop de bakplaat en keer beide in één beweging om. Haal nu de bakplaat van de tarte tatin, snijd mooie punten en geniet.
LET OP!
In dit recept maken wij gebruik van een Cobble Stone. Deze brandt niet altijd op exact dezelfde temperatuur. Daarnaast zijn ook de weersomstandigheden van invloed op het verloop van het bakproces. De aangegeven baktijd van 12 minuten is daarom ook een indicatie. Ga in dit geval af op je ogen en vooral je neus. Wanneer je de suiker begint te ruiken (ruikt als karamel) dan is het tijd om de tarte tatin van de bakplaat te halen. Mocht het nu zo zijn dat je bodem op dat moment nog niet helemaal gaar is, leg de tarte tatin dan nog even terug op de bakplaat, maar dan met de peren naar boven).
Bekijk hier de video van dit recept.
Bekijk meer recepten.