Chocolade sinaasappels

Rond deze tijd begin ik altijd een aanloopje te nemen richting de feestdagen. Wat komt er op tafel met kerst? Wat is makkelijk en wat is een handige volgorde, waarbij de kok van de avond niet zelf constant in de keuken hoeft te staan? In de afgelopen jaren heb ik al vreemde dingen uitgehaald, maar een nagerecht in de buitenlucht is eigenlijk altijd een succes.

Ik maakte al gerechten van sterrenkoks na, gebruikte moleculaire techniekjes , maar ook houtovens, rookovens en kampvuren om het kerstdiner net dat kleine beetje extra mee te geven. Een blijvertje is toch wel het nagerecht in de frisse buitenlucht. Want wanneer je de hele avond aan tafel hebt gezeten en lekker rozig bent van de hoeveelheid bijzonder eten en de wijntjes, snak je op een gegeven moment naar een kleine wandeling of in ieder geval een beetje frisse lucht.

Dessert BBQ COBB 2

Wanneer je dan toch buiten staat, hoe leuk is het dan om direct van de gelegenheid gebruik te maken om het dessert buiten te bereiden?

Je kunt bijzondere bordjes opmaken en je dessert eruit laten zien alsof het zo uit de keuken van een driesterren restaurant is komen wandelen. Maar ik kies deze keer voor robuust en authentiek en het oog wil natuurlijk ook wat.

Ik gebruik sinaasappels die op dit moment ook echt in het seizoen zijn. Helaas niet in Nederland natuurlijk, maar als ze in Spanje mooi rijp en oranje in de boom hangen, dan is de smaak op z’n best en dat proef je ook in Nederland.

Chocolade en sinaasappel doen het heel erg goed samen, die combinatie is beproefd. Daarnaast is het frisse en lichtzure van de sinaasappel heel goed voor je overvolle buik en de suiker van de chocolade trekt je zo weer uit je after dinner dip. Een ultieme combinatie op meerdere fronten dus

Het gerecht ga ik bereiden op de COBB. Ideaal met een CobbleStone, omdat je barbecue in drie minuten heet is en je dus niet al tijdens het kerstdiner naar buiten hoeft om aanmaakblokjes en kolen aan te steken.

Ingrediënten voor 4 sinaasappels:

 • 50 gram bloem
 • 80 gram suiker
 • 25 gram cacaopoeder
 • 1 ei
 • 60 milliliter arachide- of zonnebloemolie
 • 4 sinaasappels
 • 1 zakje vanillesuiker
 • een scheutje sap uit de sinaasappel
 • 4 gram baksoda
 • snufje zout
 • vanille ijs
 • een reep pure chocolade in stukjesExtra benodigdheden:
 • 1 COBB
 • 1 COBB basisplaat
 • 1 COBB verhoogd rooster
 • 1 CobbleStone
 • aluminiumfolie
 • lepel of mesje om de sinaasappel uit te hollen
 • garde

De receptuur is gebaseerd op het vullen van vier flinke sinaasappels. Vandaag maak ik er twee, maar op het rooster van je COBB kun je zelfs makkelijk acht van deze toetjes kwijt. Begin met het uithollen van de sinaasappels. Snij eerst een dekseltje van de sinaasappels en lepel dan voorzichtig het sap en vruchtvlees eruit. Gooi dit niet weg.

Het kan een beetje lastig zijn om de inhoud netjes uit de sinaasappels te krijgen, maar onthoud dat je dit allemaal kunt voorbereiden. Dus stroop je mouwen op en ga ervoor!

Dessert BBQ COBB 3
Dessert BBQ COBB 4

Wanneer de sinaasappels netjes leeg zijn, is het beslag aan de beurt. Klop het ei los met de suiker en vanillesuiker. Voeg vervolgens de baksoda, olie, het cacaopoeder en zout toe. Als laatste mag de bloem erbij. Klop en meng het geheel toe een kleverige massa. Meng als laatste een 10 milliliter van het sinaasappelsap door de massa.

Verpak de onderkant van de sinaasappels in een stuk aluminiumfolie met de glimmende kant naar buiten. De glimmende kant van het folie reflecteert de directe hitte een beetje en hierdoor zullen de sinaasappels gelijkmatiger garen.

Begin met een vierkant stuk folie, zet de sinaasappel er in het midden bovenop en vouw het folie om de onderkant van de sinaasappel. Laat de bovenkant nog even open, want zo meteen moet het beslag er nog in.

Dessert BBQ COBB 5

Steek nu de CobbleStone aan. Wanneer de vlammen zijn verdwenen, mogen de basisplaat en het verhoogde rooster erop.

Vul nu de sinaasappels met een flinke lepel beslag. Strooi er een paar stukjes pure chocolade in en vul de sinaasappel vervolgens verder met het beslag totdat deze voor de helft vol zit. Het beslag gaat rijzen, dus let er op dat je de sinaasappels niet te vol doet. Die stukjes pure chocolade gaan straks voor een kleine, smeuïge verrassing zorgen.

Vouw het folie nu helemaal dicht om de sinaasappels en zet ze op het rooster van de Cobb.

Dessert BBQ COBB 9

Sluit het deksel en laat ze ongeveer twintig minuten bakken. Spiek na het verstrijken van de twintig minuten even onder het folie.

De garingstijd is een indicatie en geen exacte wetenschap. Omdat het in de winter flink koud kan zijn, bestaat de mogelijkheid dat het iets langer duurt. Ten tijde van mijn baksessie was het twee graden boven nul, dus als het op jouw moment van bereiden warmer is, mag je na een kwartiertje ook al even spieken.

Wanneer de chocoladesinaasappels klaar zijn, mag je ze van de COBB halen, maar let op dat ze heel erg heet zijn. Persoonlijk zou ik mijn kerstgasten weer mee naar binnen nemen en zelf in de keuken even de tijd nemen om je toetje mooi op te maken. Dan hebben de sinaasappels ook even de tijd om af te koelen.

Pak de sinaasappels uit. Het kan zijn dat er wat chocolade en beslag over de buitenkanten is gelopen. Dit veeg je eenvoudig weg met een keukenpapiertje.

Serveer met een mooi bolletje vanilleijs en eventueel nog wat rasp van een sinaasappelschil.

Dessert BBQ COBB 10

Ik maak er een showstukje van met verse kruiden uit mijn tuin, dan heb je misschien direct wat inspiratie voor jouw kerst-barbecuedessert.

Eet smakelijk en fijne feestdagen!