Courgettefrietjes met pittige tomatendip

Voor iedereen die een moestuin heeft, of zelfs voor iedereen die een paar groenteplantjes op z’n balkon heeft staan, is het momenteel hoogseizoen. Alles wat je met zorg hebt gezaaid in het vroege voorjaar, werpt nu letterlijk zijn vruchten af. Soms zelfs in grote hoeveelheden tegelijk. De courgette is hier een uitstekend voorbeeld van.

In mijn moestuin heb ik momenteel te maken met wat uiteenlopende resultaten. Het is erg droog op dit moment en er zijn gewassen die het daar erg moeilijk mee hebben. Ik besproei mijn tuin wel, maar alleen op de plekken die het echt nodig hebben. Andere gewassen slaan zich heel dapper door de droge periode heen en mijn courgetteplanten behoren tot deze laatste categorie.

Vegetarisch BBQ COBB 2

Over de courgette

De courgette is lid van dezelfde plantenfamilie als de komkommer en wordt ook wel mergpompoen genoemd. De naam courgette is afkomstig van het Franse woord ‘courge’ dat ‘merg’ betekent. Van oorsprong waren courgettes giftig. Ze bevatten de stof Cucurbaticine, maar door plantenrassen te veredelen, zijn telers erin geslaagd om dit stofje eigenlijk helemaal weg te krijgen uit de courgette. Dit geldt overigens niet alleen voor courgettes, maar ook voor komkommers en pompoenen. Toch bestaat er nog een risico dat zelfgeteelde courgettes de giftige stof bevatten. Vooral wanneer wordt gewerkt met zelfgewonnen zaden. Wanneer je een zelfgeteelde courgette hebt die bitter smaakt, gooi deze dan voor de zekerheid maar weg, want Cucurbaticine heeft een bittere smaak en ik wil je niet bang maken, maar in 2015 overleed er in Duitsland nog iemand na het eten van een zelfgeteelde courgette.

Om het verhaal weer even wat luchtiger te maken: Courgettes zijn rijk aan vitamine C en calcium en behoren tot de makkelijkst te verbouwen groenten in je eigen tuin. Dat laatste was mij persoonlijk overigens al opgevallen!

Elk jaar twijfel ik een beetje over de aan te planten hoeveelheid courgetteplanten. Dit omdat het voorgaande jaar zoveel courgettes opleverde dat zelfs familie, vrienden en buren vriendelijk begonnen te bedanken wanneer ik weer een paar zelfgekweekte exemplaren aanbood.

“Maar stel nou dat de oogst dit jaar toch een beetje tegenzit. Of dat een paar planten het niet redden.” Zo staan er ook dit jaar weer vier courgetteplanten in mijn moestuin. Alles ging mooi rustig, totdat een paar weken geleden het courgettespitsuur aanbrak. Elke dag haalde ik minstens twee nieuwe courgettes van mijn planten en ik kreeg zelfs het idee dat ik ze zou zien groeien wanneer ik er langer dan een kwartier bij zou blijven staan.

Na gegrilde courgette, gevulde courgette, courgettesoep en courgettespaghetti, was bij mij de inspiratie even op. De buren willen inmiddels ook niet meer, dus dan wordt het tijd om creatief te worden.

Vandaag maak ik frietjes, van courgette!

Vegetarisch BBQ COBB 3

Ingrediënten:

 • 1 flinke courgette
 • 100 gram paneermeel
 • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 2 eieren
 • 50 gram bloem
 • peper
 • zout
 • een half blikje gepureerde tomaat
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 lente-ui
 • 1 eetlepel chilipoeder
 • 1 theelepel suiker
 • Extra benodigdheden:
 • COBB
 • COBB basisplaat
 • COBB rooster
 • CobbleStone
 • bakpapier

Bereidingswijze

Begin met het op maat snijden of knippen van het bakpapier, zodat het mooi op het COBB rooster past. De meest eenvoudige manier is om het bakpapier op een snijplank te leggen en het COBB rooster hier ondersteboven op te plaatsen. Snij vervolgens met een mes een rondje langs de rand van het rooster.

Steek nu de CobbleStone aan en laat deze op temperatuur komen terwijl je ondertussen verdergaat met het snijden van de frieten.

Halveer de courgette over de lengte. Snij er vervolgens frietjes van met een lengte van ongeveer tien centimeter en een dikte van een centimeter.

Werk nu met drie schaaltjes; eentje met bloem, eentje met de losgeklopte eieren, peper en zout en eentje met de mix van Parmezaanse kaas en paneermeel.

Rol de frietjes eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel en als laatste door de paneermeel en kaas.

Wanneer je frietjes gepaneerd zijn, mag je ze op het bakpapier op het rooster van je COBB leggen. Plaats nu de basisplaat op je hete COBB, zet het rooster met de frieten er bovenop en sluit het deksel. De frietjes hebben ongeveer een half uur nodig om mooi goudbruin te worden.

In de tussentijd kun je mooi een pittig dipsausje maken.

Doe de helft van de inhoud van het blikje tomatenpuree in een kommetje. Voeg hier het chilipoeder en de suiker aan toe en roer goed door. Snipper vervolgens de lente-ui en de knoflookteentjes en voeg die ook toe aan de tomatensaus. Roer nog een keer goed door en proef. Hou je niet zo van pittig, voeg dan iets minder chilipoeder toe, of anders iets meer suiker.

Spiek af en toe onder het deksel van je COBB of je frietjes al mooi bruin zijn. Keer de frieten halverwege een keertje om voor een mooi egaal kleurtje. Wanneer ze klaar zijn, kun je ze serveren als borrelhapje met de pittige tomatendip, of anders als origineel bijgerecht, bij een mooi stukje vlees van de COBB.

Cobb Blog Courgette Foto 10