Dumplings met varkensvlees en Chinese kool

Deze keer ga ik in mijn blog een stukje culinaire verdieping zoeken samen met de COBB. Doorgaans gebruik ik één accessoire om iets te bereiden, maar vandaag gebruik ik er eigenlijk drie! Ik duik de Chinese keuken in en ga dumplings maken.

Eerder maakte ik al een lekker roerbakgerecht op de COBB, dus misschien begint het je langzaam duidelijk te worden dat ik zeker niet vies ben van de Aziatische keuken en bijbehorende technieken. Nu heb je bij het maken van sushi niet echt een COBB nodig, dus ik heb besloten om dumplings te maken met een vulling van gehakt, kool en lente-ui. Lekker bij een glaasje wijn op het terras, of als volledige maaltijd wanneer je er genoeg maakt.

BBQ Inspiratie Dumplings COBB 1

Over de dumpling

Dumplings zijn niet typisch Japans of Chinees zoals zoveel mensen denken. Sterker nog, eigenlijk zijn ze helemaal niet eens specifiek Aziatisch. Over de hele wereld worden ze gegeten, kleine pakketjes met een vulling van vlees of groente of allebei. Die pakketjes zijn dan gemaakt van brood, meel of aardappelen. De bereiding varieert vervolgens van stomen of koken, tot bakken of frituren en alles wat er nog meer mogelijk is.

Om je een voorbeeld te geven: In Zuid-Afrika maken ze Melkkos, In Amerika maken ze dumplings gevuld met appel en karamel. In Oezbekistan heten ze Chuchvara. In India maken ze Pitha. Spanje en Zuid-Amerika zijn dol op empanada’s en in Duitsland en Oostenrijk zijn het Knödel. Eigenlijk dus allemaal hetzelfde principe: Een vulling in een pakketje deeg.

De variant die ik vandaag ga maken, heet officieel Gyōza in het Japans of Jiaozi in het Chinees. Deze dumplings zijn traditioneel eten dat hoort bij de viering van het Chinese nieuwjaar, maar in de noordelijke provincies van China en in Japan wordt dit het hele jaar gegeten.

Zachte oren

Rond de herkomst van Jiaozi bestaan veel verschillende verhalen. De mooiste vind ik persoonlijk toch wel die rond Zhang Zhongjing die leefde in de tijd van de oostelijke Han (tussen 25 en 220 jaar na Christus). Zhongjing was ontzettend bedreven in de traditionele Chinese geneeskunde en was in de winter op weg naar huis toen hij onderweg veel mensen tegenkwam met bevroren oren. Hij hielp deze mensen door een stoofpot te maken van lamsvlees, zwarte peper en medicijnen. Het lamsvlees hakte hij in stukjes en verpakte dit in stukjes deeg. Deze dumplings werden samen met de bouillon aan de patiënten gegeven. Het Chinese woord voor ‘zachte oren’ is dan ook jiao-er. Bovendien lijkt een geslaagde dumpling ook best op een zacht oor.

Ingrediënten:

Voor de vulling van ongeveer 24 dumplings:

  • 300 gram half om half gehakt
  • 2 lente-uitjes
  • 1 centimeter gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram Chinese kool
  • 1 eetlepel Mirin
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 zwarte peper
  • 1 theelepel maïzena
  • klein beetje bakpoederVoor het deeg:
  • 300 gram bloem
  • 22 milliliter kokend heet water
  • beetje zout

Extra benodigdheden:

 • 1 COBB
 • 1 CobbleStone
 • 1 COBB rooster
 • 1 COBB Wok
 • 1 COBB braadpan
 • keukenfolie
 • deegroller
 • bakpapier

 

 

Bereidingswijze:

Het deeg:
Ik begin helemaal vanaf de basis, dus ik maak ook het deeg voor de dumplings zelf. Mocht je daar nou geen zin in hebben, dan kun je ook prima kant-en-klare dumplingvellen kopen. Werkt erg goed en de smaak is eigenlijk hetzelfde. Je vindt ze in het diepvriesvak van je lokale toko of Chinese supermarkt.

BBQ Inspiratie Dumplings COBB 2
BBQ Inspiratie Dumplings COBB 3

 

Wanneer je het deeg ook zelf gaat maken, begin dan met tweehonderd milliliter kokendheet water. Je kunt het dus eerst koken en dan gebruiken, of wanneer je kraanwater ontzettend heet uit de leiding komt, volstaat dat ook. Meng de bloem, het zout en het water in een kom en maak er een mooie bal van.

 

Haal de bal uit de kom en kneed ‘m nog een kwartiertje flink door op je aanrecht. Rol het deeg uit tot een worst en verdeel deze worst in drie gelijke stukken. Dek de stukken deeg af met keukenfolie en laat ze rustig een half uurtje liggen.

BBQ Inspiratie Dumplings COBB 4
BBQ Inspiratie Dumplings COBB 5

 

 

Haal de stukken deeg na een half uur onder het keukenfolie vandaan en verdeel elke sliert nu in acht gelijke stukken.

 

Doe nog wat extra bloem op je werkblad en gebruik een deegroller om alle stukjes deeg tot een dun rondje van ongeveer tien centimeter in diameter te rollen. Dek de schijfjes deeg af met keukenfolie om uitdrogen te voorkomen terwijl je de vulling maakt.

BBQ Inspiratie Dumplings COBB 6

De vulling:

Maak de Chinese kool schoon en snijd ‘m heel fijn, doe ditzelfde met de lente-uitjes, de gember en de knoflook.

Voeg alles toe aan een mengkom, samen met alle andere ingrediënten voor de vulling. Voeg eventueel nog een scheutje water toe om alles wat plakkeriger te maken en meng de vulling goed.

Nu wordt het tijd om de dumplings te vullen. Neem een deegvelletje en leg het in de palm van je hand. Bestrijk de randen met een beetje water en leg een eetlepel vulling in het midden.

Vouw nu het deeg dubbel, zodat je een soort halve maan krijgt en maak de dumpling dicht met kleine plooitjes. Mocht je hier niet zo bedreven in zijn, plak dan de twee randen op elkaar en knijp ze goed dicht. Het is minder fraai om te zien, maar het werkt.

BBQ Inspiratie Dumplings COBB 11

 

Wanneer je alle dumplings hebt gevuld en dichtgevouwen, wordt het tijd om ze te gaan bereiden. Dit kan op twee manieren: je kunt ze stomen of bakken. Ik gebruik beide technieken en begin met het stomen.

Steek een CobbleStone aan, wacht tot de vlammen en rook zijn verdwenen en zet de wok op de COBB met ongeveer twee centimeter water erin.

Wacht tot het water kookt, plaats elke dumpling op een stukje bakpapier op het COBB rooster en zet het rooster met z’n pootjes in het water, op de bodem van de wokpan. Sluit het deksel en wacht ongeveer een half uur.

 

 

Je kunt de dumplings ook eerst bakken en daarna koken. Gebruik hiervoor de COBB bakplaat. Doe een scheutje sesamolie op de bakplaat, plaats deze op de COBB en wacht tot de plaat heet is.

BBQ Inspiratie Dumplings COBB 14
BBQ Inspiratie Dumplings COBB 15

 

 

Leg vervolgens de dumplings op de bakplaat en laat ze ongeveer zeven minuten bakken. Voeg nu een flinke scheut water toe aan de bakplaat en sluit het deksel van de COBB.

 

 

 

Tien minuten later zijn je dumplings klaar en ze hebben een krokant korstje aan de onderkant.

Serveer de dumplings met bijvoorbeeld een lekkere chilisaus.
Eet smakelijk!

BBQ Inspiratie Dumplings COBB 16