Spinazietaart met spekjes

Wanneer je een moestuin hebt, begint het rond deze tijd van het jaar toch wel écht te kriebelen. Eigenlijk is het meer jeuken. Het is tijd om je tuin om te spitten, te bemesten en zelfs alweer de eerste gewassen te zaaien. Zwaar werk dus. Al die noeste arbeid vraagt om een stevige lunch, liefst met seizoensgroente. Dus vandaag maak ik een heerlijke, hartige spinazietaart, in mijn moestuin.

We hebben al een paar dagen mogen snuffelen aan heerlijk voorjaarsweer. Met temperaturen van rond de 19 graden was het misschien zelfs wel een beetje meer dan voorjaar. Dan begint bij mij het moestuininstinct opeens de kop op te steken. Sinds januari staan mijn vensterbanken al vol met gezaaide pompoen-, paprik- en tomatenplantjes. Maar nu mag het buiten ook gaan gebeuren.

In mijn moestuin staat niet zo heel erg veel momenteel. Nog een paar dingen die zijn overgebleven van afgelopen jaar. Onlangs at ik nog de laatste boerenkool en spruitjes. Op dit moment steken alleen nog een paar winterpreien boven de grond uit. Nu had ik inmiddels al spinazie uit eigen tuin kunnen eten, maar om heel eerlijk te zijn, was ik te laat met inzaaien.

Spinazie kun je in Nederland eigenlijk het hele jaar door telen. Nu vind ik spinazie eigenlijk het lekkerst in een goede salade en die eet ik dan weer het liefst in de zomer. Maar in de zomer gaat de spinazie in mijn moestuin heel snel iets geks doen; doorschieten noemen ze dat. Wanneer ik ook maar een maand te laat begin met het zaaien van mijn spinazie, schieten mijn opgekomen plantjes vrijwel direct de hoogte in. Ze krijgen bijna geen blad, maar meteen gele bloemen. Wanneer dat gebeurt, is de spinazie eigenlijk al niet meer eten. Dan verandert de smaak. Dit doorschieten komt doorgaans door een te hoge temperatuur of teveel zonlicht.

De oplossing voor mijn doorgeschoten spinazie, zou dus ‘tijdig zaaien’ zijn. Maar dan moet ik er natuurlijk wel aan denken in oktober of november.

Popeye had een prima stoelgang

Spinazie wordt al eeuwen gegeten en komt oorspronkelijk uit Perzië. ‘Esfenaj’ is het Perzische woord voor spinazie en dat vormt dan weer sterke overeenkomsten met ‘espinacas’ wat het Spaanse woord voor spinazie is. In Spanje werd spinazie geïntroduceerd door de Moren in de twaalfde eeuw. Voor die tijd was de groente in Europa nog volledig onbekend terwijl deze in China al eeuwen werd geteeld. In Italië moesten ze er zelfs nog 400 jaar langer op wachten. Pas in de zestiende eeuw deed spinazie daar haar intrede.

In eerste instantie werd spinazie trouwens met name gebruikt als laxeermiddel. Omdat er veel oxaalzuur in de groente zit, werkt het laxerend. Hierdoor had iemand als Popeye overigens altijd een hele gezonde stoelgang.
De tekenfilmheld werd overigens door de Amerikaanse overheid in het leven geroepen om de Amerikaanse bevolking te motiveren meer van de groente te eten. Popeye werd supersterk na het eten van spinazie omdat er enorm veel ijzer in de groente zou zitten.

Nu bevat spinazie ook best veel ijzer vergeleken met andere groenten, maar uit later onderzoek bleek het toch tien keer minder te zijn dan in eerste instantie werd aangenomen. Het schijnt dat wetenschappers een komma verkeerd hadden geplaatst.

Lunch

Voor mijn stevige moestuinlunch gebruik ik vandaag spinazie die ik in de winkel kocht. Ik vind dat een beetje vals spelen is toegestaan, ik blijf per slot van rekening seizoensgroente eten.

Ingrediënten

 • 400 gram verse bladspinazie
 • 1 rol verse bladerdeeg
 • 200 gram crème fraîche
 • 2 eieren
 • 250 gram gerookte spekreepjes
 • 150 gram geraspte kaas
 • 1 witte ui
 • 2 teentjes knoflook
 • peper

Extra benodigdheden:

 • 1 COBB (Premier Air)
 • 1 CobbleStone
 • COBB wokpan
 • COBB basisplaat
 • COBB rooster
 • springvorm van ongeveer 24 c
 • olie, boter of bakspray

Bereidingswijze

Begin met het aansteken van de CobbleStone. Wanneer de vlammen en rook zijn verdwenen, mag de wokpan erop.

Ik gebruik in dit geval de nieuwe COBB Premier Air. Dit model heeft namelijk de mogelijkheid om de temperatuur te regelen tijdens het gebruik. Mocht je een COBB Pro of reguliere COBB Premier hebben, dan kun je dit gerecht ook uitstekend klaarmaken, maar gebruik in dat geval ongeveer 6 briketten en laat deze eerst goed op temperatuur komen voordat je begint te bakken.Nadat je de wokpan op de COBB hebt geplaatst, kun je deze het beste een paar minuten op temperatuur laten komen. Doe vervolgens alle spekreepjes in de wok en bak ze mooi bruin terwijl je ze regelmatig omschept.

 • Gebruik geen olie of boter in de wokpan, want de spekreepjes zijn ver genoeg en dit vet heeft ook veel meer smaak dan bijvoorbeeld zonnebloemolie.Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn.

Wanneer de spekreepjes goedbruin zijn, mag je ze uit de wok scheppen. Laat het uitgebakken spekvet in de wokpan, want hierin gaan we de gesnipperde ui en knoflook bakken.

Voeg de ui en de knoflook toe aan de wokpan en bak ze kort aan. Let op dat de ui niet bruin hoeft te worden, alleen een beetje glazig is voldoende.

Vet ondertussen de springvorm in met olie, boter of bakspray en bekleed de vorm met bladerdeeg.

Voeg nu de bladspinazie toe aan de wokpan. Mocht het niet in één keer passen, voeg dan eerst een deel toe, schep dit om tot het is geslonken en voeg vervolgens de rest toe. De spinazie slinkt het snelst met de deksel op de wokpan. Wanneer de spinazie is geslonken, mogen de spekjes weer in de wokpan. Roer alles goed door en zet de wokpan apart.

BBQ quiche Bakken COBB
BBQ quiche Bakken COBB

 

Doe de eieren in een mengkom en voeg de crème fraîche toe. Klop met de garde tot een gladde massa en voeg hier ongeveer de helft van de strooikaas en de peper aan toe.

 

Giet een dun laagje van het eimengsel op de bodem van de beklede springvorm. Vul de springvorm nu met de inhoud van de wokpan. Verdeel de spinazie gelijkmatig over de springvorm. Giet nu het resterende eimengsel over de spinazie en verdeel vervolgens de resterende strooikaas over de bovenkant van je spinazietaart.

BBQ quiche Bakken COBB
BBQ quiche Bakken COBB Premier Air

 

Plaats nu de basisplaat met het rooster op je COBB. Zet de springvorm in het midden van het rooster en sluit de deksel.

Met mijn COBB Premier Air sluit ik de luchtschuif op de deksel zo ver mogelijk. Hierdoor zakt de temperatuur en houd ik de warmte onder het deksel langer vast. Ik bak mijn spinazietaart in ongeveer 20 minuten gaar.

 

Na die 20 minuten draai ik de schuif op het deksel helemaal open. Hierdoor stijgt de temperatuur, waardoor ik de bovenkant van de spinazietaart mooi bruin en krokant bak. Dit duurt maximaal nog ongeveer 10 minuten.

Werk je met een ander model COBB, dan kan de baktijd iets variëren. Omdat je met 6 briketten werkt, zal je spinazietaart een mooie bodem krijgen, maar de temperatuur ligt iets lager dan die van een CobbleStone. Houd hierom rekening met een totale baktijd van zo’n 40 minuten.

BBQ quiche Bakken COBB Premier Air
BBQ quiche Bakken COBB

 

De baktijd van taarten, broden en cakes op een COBB is altijd heel erg afhankelijk van externe factoren. Briketten en CobbleStones hebben bijvoorbeeld een andere temperatuur, maar vergeet ook de weersomstandigheden niet. Wanneer het bijvoorbeeld heel hard waait, kun je veel temperatuur verliezen. Hierdoor kan het veel langer duren voordat je baksel de juiste garing heeft. Controleer dus regelmatig of het allemaal goed gaat op je COBB. Spiek af en toe onder de deksel en prik zo nu en dan met een satéprikker in je baksel om te controleren of het gaar is.

 

 

Wanneer je spinazietaart gaar is en een mooi goudbruin kleurtje heeft aan de bovenzijde, is het tijd voor een heerlijke moestuinlunch.

Eet smakelijk!

BBQ quiche Bakken COBB