Vegetarisch buiten koken

In het grootste deel van de gevallen wordt een avondje barbecueën onlosmakelijk in verband gebracht met het eten van vlees en vis. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik ook een groot liefhebber ben van alles dat van een dier afkomstig is. Maar het is niet per definitie noodzakelijk om elke dag vlees of vis te eten. Daarom heb ik mijzelf voorgenomen om de vegetarische barbecue eens wat te gaan uitdiepen.

Zoals je misschien al weet wanneer je eerder een blog van mij hebt gelezen, beschik ik over een grote moestuin. Hierin verbouw ik zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit. Ik ben ervan overtuigd dat de smaak van zelf geteelde producten, die ook de tijd krijgen om rustig te groeien, beter is dan alles wat in een hoog tempo onder de meest ideale omstandigheden wordt verbouwd. Vaak combineer ik mijn eigen groenten in een gerecht met een mooi stukje vlees of vis. Vandaag heb ik besloten om een rondje door mijn tuin te lopen en de ingrediënten te verzamelen die ik nodig heb om een compleet gerecht te maken, maar dan zonder vlees of vis.

Gegrilde groenten zijn heerlijk, maar wel vaak hetzelfde. Ik wil ook geen groenteburger of ‘vegetarische worst’ maken, maar gewoon echt verse groenten, op een gezonde manier.

“Roerbakken met groenten uit mijn eigen tuin”

Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn COBB mee de moestuin in te nemen en de wokpan erop te zetten. Roerbakken op de barbecue wordt de missie van vandaag en tijdens mijn rondje door de tuin ga ik besluiten wat ik allemaal in mijn roerbakgerecht ga verwerken.

Het begint voor mij met paksoi. Een oosterse groente die uitstekend in een roerbakgerecht past en de paksoi in mijn tuin is klaar om gegeten te worden, dus dat komt heel mooi uit. Paksoi is een koolsoort die geen kool vormt, maar juist open groeit. Zowel de stengels als de bladen zijn heerlijk en ook nog eens ontzettend gezond. Vitamine A en heel veel ijzer. Een prima vervanger van dat biefstukje dus.

Buiten Koken COBB
Buiten Koken COBB peultjes

Naast de paksoi gebruik ik peulen. Deze groeien vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer. Ik zaai ze zelf altijd in etappes, zodat ik gedurende de hele zomer over verse peultjes kan beschikken. Deze gaan ook op de ingrediëntenlijst van mijn wokgerecht.

Bosuitjes, wortelen en een chilipepertje maken mijn vleesloze maaltijd compleet. Behalve dan de koriander, die pluk er nog even bij uit mijn kruidentuin.
Nu kan ik gaan koken!

Ingredienten:

 • 1 paksoi
 • 200 gram peulen
 • 3 bosuitjes
 • 2 wortels
 • 1 chilipeper
 • koriander
 • wok olie
 • hoi sin saus
 • oestersaus
 • cashewnoten
 • Roerbaknoodles

Bereidingswijze:

Je ziet in de ingrediëntenlijst een aantal dingen staan die niet uit mijn tuin komen. Hoe graag ik het ook zou willen, cashewnoten telen in mijn tuin is een lastig verhaal, dus ik haal een zakje ongezouten noten bij de supermarkt. Daarnaast gebruik ik een mix van oestersaus en hoi sin saus om de wokschotel op smaak te brengen.

De roerbaknoodles zijn heel makkelijk wanneer je niet over een kookpan beschikt en aangezien ik vandaag lekker in de buitenlucht ga koken op de COBB, gebruik ik de waterketel om een liter kokend water over een kom roerbaknoodles te gieten. Meer is er eigenlijk niet nodig om de noodles klaar te maken. Ideaal dus!

Ik snij alle groenten, behalve de peulen, die maak ik alleen goed schoon. De paksoi gaat in smalle reepjes, de bosuitjes in ringen, de wortels snij ik tot mooie lucifers en de koriander hak ik gewoon mooi fijn. De chilipeper ontdoe ik van de zaadjes en zaadlijsten en snij ik vervolgens ook fijn.

Buiten Koken COBB vegetarisch gerecht

Plaats de ring van de waterketel in de COBB, CobbleStone erin en waterketel erop. In een paar minuten kookt het water en dit giet ik vervolgens over de noodles.

Laat dit een paar minuten staan, roer af en toe om en giet het water af wanneer de noodles klaar zijn.

Zet nu de wokpan op de COBB en laat deze goed heet worden met een scheut wok olie. Voeg nu de bosuien en chilipeper toe en roer goed om.

De wortels en peulen mogen erbij. Voeg nu ook naar smaak de hoi sin en oestersaus toe. Laat alles een paar minuten pruttelen en schep regelmatig om. Voeg nu de paksoi toe en laat deze nog vijf minuten meebakken terwijl je regelmatig blijft omscheppen.

Roerbakken gaat snel, dus laat de wokpan niet te lang op de COBB staan, anders zijn al je mooie groenten veel te gaar geworden. Dat is zonde van de smaak.

Buiten Koken COBB

Schep alles uit de wokpan in de schaal waar de afgegoten noodles inzitten. Strooi er de cashewnoten en koriander over en geniet van een supersnel gerecht met heel veel gezonde, verse groenten van de barbecue.

Let op dat de oestersaus daadwerkelijk van gefermenteerde oesters wordt gemaakt en dat in de meeste noodles ei wordt gebruikt. Voor de veganisten is dat wellicht iets om nog even rekening mee te houden.

Voor de carnivoren onder ons, kun je hier ook prima biefstukreepjes in verwerken. Voor het geval dat je écht niet zonder vlees kunt.