Ingrediënten
  • 2 eendenborstfilets
  • 4 rode bieten, geschild
  • 300 gram gemengde salade
  • 200 gram geitenkaas
  • ½ pompoen in dunne parten
  • 2 stronkjes witlof, gehalveerd
  • balsamico crème
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Gerookte en gebakken eendenborst, salade van gepofte rode biet, pompoen en witlof

Aantal personen: 4 1 uur Grillen Roken
Extra benodigdheden
  • Aluminiumfolie

Bereiding

  • Leg de eendenborstfilets met de vetkant naar boven op de snijplank. Snij de vetlaag met een scherp mes lichtjes, kruislings in. Let op dat je alleen in het vet snijdt en niet door het vet heen in het rode vlees terechtkomt.
  • Wanneer beide filets kruislings zijn ingesneden, smeer je de vette zijde in met grof zeezout. Leg de eendenborstfilets apart gedurende 15 minuten.
  • Pak ondertussen de rode bieten in in een stukje aluminiumfolie en vouw van een ander stuk folie een envelopje. Vul dit envelopje met een twee eetlepels rookpellets. Vouw het aluminiumfolie zakje nu dicht en prik er met een scherp mes aan één zijde wat gaatjes in.
  • Nu de 15 minuten verstreken zijn, mag je de eendenborstfilets goed afspoelen onder de koude kraan. Zorg ervoor dat al het zout goed is weggespoeld. Dep de filets nu droog met een stuk keukenpapier en leg ze op de bakplaat van de Cobb, met de vette kant naar beneden.
    Steek nu de Cobble Stone aan. Wacht tot de vlammen en rook verdwenen zijn. Dit duurt meestal maximaal 2 minuten.
  • Plaats nu de rode bieten in aluminiumfolie in de kom van de Cobb, rondom de brandende Cobble Stone. Doe dit met een tang, want de Cobble Stone is erg heet. Plaats met diezelfde tang het zakje met de rookpellets bovenop de brandende Cobble Stone en zorg ervoor dat de gaatjes in het zakje naar boven zijn gericht.
  • Leg nu de bakplaat met de eendenborstfilets op de Cobb en sluit snel het deksel.
    AL vrij snel zie je de slierten rook uit de gaten op het deksel komen. Beschik je over een Cobb Premier Air, maak de gaten in het deksel dan zo klein mogelijk. Hierdoor hou je de rook zo lang mogelijk bij de eend.
  • Laat dit ruim 15 minuten staan. De meeste rook zal inmiddels verdwenen zijn. Verwijder nu het deksel en draai de eendenborstfilets om met een tang. Plaats nu de parten pompoen en de stronkjes witlof rondom de eend op de bakplaat. Plaats het deksel weer terug en laat alles 5 minuten bakken.
  • Controleer vervolgens met een thermometer de kerntemperatuur van de eend. 58 graden is heel mooi medium. Wanneer deze temperatuur is bereikt, mag de eend van de Cobb de pompoen en witloof zijn nu hoogstwaarschijnlijk ook gaar. Haal nu ook de gepofte rode bieten uit de kom van de Cobb, pak deze voorzichtig uit (heet) en snijd ze in parten.
  • Opmaak: Leg op een grote schaal een mooi bedje van de gemengde sla. Plaats hierop de gebakken pompoenparten en de gehalveerde en gebakken stronkjes witlof. Maak af met de partjes rode biet en trancheer de eendenborstfilets in dunne plakken. Verdeel deze ook over de schaal.Verkruimel tot slot de geitenkaas boven de schaal en besprenkel alles met een beetje balsamico crème.Eet smakelijk!

Bekijk meer recepten.