Ingrediënten
  • 400 gr bloem
  • 1 el boter (ongezouten)
  • 1 tl kaneel
  • 100 gr suiker
  • 5 gr gist
  • 170 ml melk
  • 1 ei
  • bloem voor kneden
  • handvol rozijnen
  • 1el bloem
  • 1el water
  • Boter voor op brood
  • Jam

Hot cross buns (Engelse rozijnenbollen)

Aantal personen: 4 1 uur Bakken
Extra benodigdheden
  • 1 grote mengkom
  • Plank
  • Theedoek of ovenwant
  • 1 kleine mengkom
  • Eetlepel
  • Houten prikker

Bereiding

  • Steek de COBB aan met een CobbleStone.
  • Leg de wok op de COBB en giet hier de melk in. Breng de melk aan de kook. Voeg daarna de boter toe en laat deze al roerend smelten in de melk.
  • Haal, zodra de boter gesmolten is, de wok van de COBB en laat de melk afkoelen.
  • Meng de droge ingrediënten in een kom goed door elkaar.
  • Meng de afgekoelde melk door de droge ingrediënten. Voeg daarna het ei door en roer deze door het deeg.
  • Strooi wat bloem op een plank en leg hier het deeg op. Kneed het deeg gedurende 5-10 minuten tot het mooi glad en elastisch is.
  • Dek het deeg af met een schone droge theedoek en laat het 20 minuten rijzen.
  • Plaats halverwege de rijstijd de basisplaat, het rooster en de deksel op de COBB en laat deze 10 minuten voorverwarmen.
  • Vet de bakvorm in met wat boter en leg het brooddeeg in de bakvorm.
  • Leg de bakvorm op het rooster en plaats de deksel erop. Bak het deeg 10 minuten.
  • Meng ondertussen de el bloem en water in een kommetje.
  • Haal het bakblik van de COBB. Gebruik hiervoor een theedoek of ovenwant. Pas op, de bakvorm is heet!
  • Snij een kruis in het deeg en strooi wat rozijnen in het kruis. Giet vervolgens met een eetlepel het bloem-watermengsel over het kruis.
  • Zet het bakblik terug op het rooster en leg de deksel er weer op. Bak het brood in ongeveer 35 minuten gaar.
  • Gebruik een houten prikker om te controleren of het brood gaar is. Komt de prikker schoon uit het deeg, dan is het brood klaar.
  • Serveer het brood met boter en jam.

Eet smakelijk!