Ingrediënten
  • 1 kalkoen (ongeveer 3,5 kg)
  • 500gr boter, kamertemperatuur
  • olijfolie
  • 2 citroenen, rasp en sap (restant niet weggooien!)
  • 1 bosje peterselie, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • zout
  • peper
  • 2 middelgrote uien, gepeld, in vieren
  • 1 appel, in vieren, zonder klokhuis
  • 1 stengel bleekselderij, in stukken

Kalkoen op de Cobb Supreme

Aantal personen: 10 2 - 2.5 uur Braden
Extra benodigdheden
  • Cobb Supreme met 1 ½ of 2 Cobble Stones, afhankelijk van de buitentemperatuur

Bereiding

  • Houd bij de aankoop van de kalkoen rekening met de grootte. Controleer van te voren of de kalkoen op het rooster en onder deksel van de COBB Supreme past.
  • Haal de kalkoen uit de koelkast en laat deze buiten de koelkast 2 uur op temperatuur komen.
  • Weeg om de braadtijd te bepalen de kalkoen. Haal het elastiek/touw van de poten, verwijder de ingewanden en nek en was de kalkoen van binnen en buiten. Dep de kalkoen droog met keukenpapier. Breng de binnenkant van de kalkoen op smaak met zout en peper. Vul de kalkoen met de citroen, appel, uien en bleekselderij.
  • Meng de boter met de citroenrasp, het citroensap, de peterselie, knoflook en een scheut olijfolie. Breng de kruidenboter op smaak met zout en peper. Haal voorzichtig het vel van de kalkoen los van het vlees (zowel de rug als de borst). Verdeel 3/4 van de boter gelijkmatig onder de huid van de kalkoen. Smeer de rest van de boter aan de buitenkant van het vel.
  • Steek de COBB met 1½ of 2 CobbleStones aan. Gebruik bij een buitentemperatuur van minder dan 15 graden 2 CobbleStones. Bij een hogere buitentemperatuur is 1 1/2 CobbleStone voldoende. Plaats, als de CobbleStone grijs is, de basisplaat, het rooster en de deksel op de COBB en laat deze 10 minuten op temperatuur komen. Leg daarna de kalkoen op het rooster en plaats de deksel terug op de COBB.
  • De braadtijd is ongeveer 30 minuten per 1 kg kalkoen. Prik, om te bepalen of de kalkoen gaar is, met een satéprikker een gaatje in het vlees. Wanneer er helder vocht uit de kalkoen komt is deze gaar. Je kunt de gaarheid ook bepalen met behulp van een vleesthermometer. Als het dijvlees (het dikste vlees van de kalkoen) een kerntemperatuur van 74oC heeft bereikt, is de kalkoen gaar.

Haal de kalkoen van het rooster en laat deze 20 minuten rusten voor serveren.

 

Bekijk meer recepten.