Ingrediënten
  • 5 makrelen, schoongemaakt
  • 1,5 liter water
  • 150gr zeezout
  • 2 laurierblaadejs
  • 1el grof gemalen peper

Makreel roken

Pekelen 1½ u, bereiding 40min Roken
Extra benodigdheden
  • 1 handvol rookpellets (bv. BBQ's Delight Hickory
  • aluminiumfolie
  • Cobb Supreme met 6 briketjes en 2 aanmaakblokjes

Bereiding

  • Spoel, indien nodig, de makrelen van binnen en buiten schoon. Maak een pekel van het water, zout en de kruiden. Leg de makrelen 1 ½ uur in de pekel.
  • Steek de Cobb Supreme aan met 6 briketjes en 2 aanmaakblokjes. Leg de makrelen op het Supreme rooster en laat deze aan de lucht drogen. Verwarm, als de briketjes op temperatuur zijn, de basisplaat en de deksel 10 minuten voor. Plaats het rooster met de makrelen op de basisplaat en plaats de deksel terug op de Cobb Supreme.
  • Gaar de makrelen 10 minuten voor. Vouw ondertussen van zilverfolie een zakje van 8 bij 8 cm. Vul het zakje met de rookpellets, sluit het zakje en prik gaatjes in de bovenkant. Haal, na 10 minuten, de basisplaat en het rooster met de makrelen van de Cobb en leg het zakje op de briketjes. Plaats de basisplaat, het rooster en de deksel terug op de Cobb en rook de makrelen in ongeveer 20 minuten gaar. De vis is gaar wanneer er eiwitstolsels ontstaan.
  • De garingstijd is afhankelijk van de grootte van de makrelen en de buitentemperatuur. Voeg bij het roken van vis of vlees bij lagere buitentemperaturen (minder dan 15oC) of bij veel wind extra briketjes toe.

Bekijk meer recepten.