Ingrediënten
- 200gr bloem
- 100gr boter
- zout
- 5el water
- voor de vulling:
- 200gr mager gerookt spek (blokjes)
- 4 eieren
- 250ml room
- peper
- zout
- 150gr gemalen gruyère kaas
- Let op! De bakvorm moet een kleinere diameter hebben dan het Cobb rooster om voldoende luchtcirculatie te garanderen.
Quiche Lorraine
120 minuten BakkenBenodigde accesoires
Extra benodigdheden
- 10 briketjes en 3 aanmaakblokjes
- vershoudfolie
Bereiding
- Snij de boter in kleine blokjes, verdeel deze over de bloem en voeg hier het zout en water aan toe. Kneed alle ingrediënten zo snel mogelijk tot een deeg. Laat het deeg in vershoudfolie minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
- Steek de COBB aan met de aanmaakblokjes en briketjes. Plaats, als de briketjes grijs zijn, de basisplaat, het rooster en de deksel op de COBB en laat deze ongeveer 10 minuten op temperatuur komen.
- Terwijl de briketjes op temperatuur komen, maak je de quiche. Splits de eieren. Klop het eigeel door de room en voeg naar smaak zout en peper toe (houd er rekening mee dat het spek al vrij zout is). Voeg daarna de geraspte kaas toe. Vet de bakvorm in met boter en bestrooi deze met een dun laagje bloem. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze op een bebloemde ondergrond uit tot het een halve centimeter dik is. Vouw het deeg in de bakvorm. Prik met een vorm het deeg op diverse plaatsen in. Verdeel het spek over de bodem van de bakvorm. Klop het eiwit tot het stijf is. Spatel dit door het mengsel van eigeel, room en kaas. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het spek. Strijk de bovenkant glad.
- Plaats, als de COBB met basisplaat, rooster en deksel op temperatuur is, de bakvorm op het rooster. Plaats de deksel terug op de COBB. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de vorm. De minimale baktijd is 30 minuten. Je kunt de gaarheid van de quiche controleren met behulp van een satéprikker. Komt de satéprikker schoon uit de quiche, dan is hij gaar. Serveer de quiche met een groene salade.
Bekijk meer recepten.