Houtskool gebruiken in de COBB

dinsdag 1 februari

Houtskool in de COBB?

Kun je houtskool gebruiken in een COBB barbecue?

Zeker! Naast de CobbleStone en houtskool briketten kun je ook houtskool gebruiken in de COBB. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van het gebruik van houtskool? En wanneer geef je de voorkeur aan  de CobbleStone of briketten. We zetten het voor je op een rij!

 

De voordelen van houtskool

Het voordeel van houtskool is dat het sneller ontbrandt en daarmee sneller klaar is voor gebruik dan briketten. Houtskool brandt ook heter dan briketten. Daarnaast zal het minder roken dan briketten en laat houtskool minder as achter. Onder in de kom van de COBB bevinden zich zuurstofgaten. De kans op verstikking van deze zuurstofgaten door as is klein. Bij het gebruik van briketten is deze kans wat groter.

Let er wel op dat je niet meer dan 450 gram houtskool in jouw COBB gebruikt. Dit om oververhitting te voorkomen!

De nadelen van houtskool

Een groot nadeel is dat houtskool sneller opbrandt. Je kunt er dus minder lang op koken en je zal het houtskool eerder bij moeten vullen. Ook is het bij houtskool moeilijker om de temperatuur te regelen dan bij briketten. Dit komt omdat houtskool onregelmatiger van grootte is, daar waar briketten altijd dezelfde grootte hebben. Gezien de hoge temperatuur en de snelle verbranding is houtskool ook minder geschikt voor low en slow koken.

 

Het verschil tussen een CobbleStone en houtskool

Vergeleken met houtskool is de CobbleStone sneller op temperatuur. Ook behoudt de CobbleStone zijn vorm waardoor er helemaal geen as door het brikettenmandje valt. Potentieel nadeel van de CobbleStone is dat deze lang brandt, ruim 2 uur. Wil je maar even koken op een hoge temperatuur, dan is het gebruik van houtskool een goed alternatief van de CobbleStone.