TARTE TATIN VAN DE COBB

maandag 11 maart

Zoals je inmiddels wellicht weet, beschik ik over een grote moestuin in mijn eigen achtertuin. Vanaf januari begint het proces van potjes en zaaibaakjes in de vensterbank en wanneer de temperaturen dan eindelijk omhoog gaan, mogen de jonge plantjes naar buiten. En ik ook.

Deze weken is het spitsuur voor mij en mijn moestuin. Elk vrij uurtje sta ik te zwoegen in mijn achtertuin. Omspitten, bemesten, plantjes poten en alles wat er nog meer bij komt kijken. Een paar dingen gaan vanzelf, zonder dat ik er naar hoef om te kijken. Negen van die dingen zijn mijn fruitbomen. Ik plantte ze een paar jaar geleden, ergens in november en het daaropvolgende jaar stond alles al direct in de bloesem. Inmiddels ben ik vier jaar verder en ook op deze zonnige voorjaarsdag kleuren mijn fruitbomen wit en roze van de bloesem.

Ik heb een aantal perenbomen, twee pruimenbomen en de rest is appel. Ik woon al lang niet meer in de Betuwe, daar waar ik ooit opgroeide, maar deze fruitbomen zijn nog steeds mijn trots. Waarschijnlijk omdat ik toch een link voel met mijn eigen verleden. Elk jaar wanneer ik sta te kijken naar een boom vol appelbloesem, krijg ik ook per direct zin in appels. Dus vandaag haal ik de COBB tevoorschijn om iets met appels te maken. Ook al is het nog veel te vroeg in het jaar en ook al komen ze op dit moment nog lang niet uit mijn eigen tuin.

Ik maak een tarte tatin met appel. Uitstekend voor straks bij de koffie, na een ochtend noeste moestuinarbeid.

Tarte Tartin bakken Op De Cobb

Ongelukje

Eigenlijk is het een soort omgekeerde taart. De herkomst hiervan ligt in Lamotte-Beuvron, zo’n honderdzestig kilometer onder Parijs. In dat plaatsje stond een hotel genaamd ‘Hotel Tatin’. Dit hotel wel gerund door de zussen Stépahnie en Caroline Tatin. Caroline hield zich met name bezig met de hotelkamers en de gasten en haar zus Stéphanie nam de keuken voor haar rekening.

Zoals het verhaal gaat, is de tarte tatin per ongeluk uitgevonden. Stéphanie had het veel te druk gehad en moest nog een appeltaart maken. In al haar stress en vermoeidheid zou ze de appels die in een pan met suiker stonden te pruttelen, hebben laten aanbranden.

In een poging om de appels nog te redden, besloot ze het deeg dat eigenlijk onderin een bakvorm moest, over de appels in de pan te leggen. Vervolgens heeft ze die pan zo de oven ingeschoven.

Toen het deeg gaar was en Stéphanie de taart uit de oven haalde en omkeerde op een bord, was ze verbaasd over het mooie resultaat. Toen haar restaurantgasten ook nog een laaiend enthousiast waren over de smaak, was de tarte tatin geboren.

Sindsdien worden deze taarten op veel verschillende manieren en met veel verschillende fruitsoorten gebakken, maar de variant met appel, blijft het origineel.

Ingredienten:

Voor het deeg:

 • 125 gram bloem
 • 50 gram poedersuiker
 • 50 gram boter
 • 1 ei
 • snufje zout
 • Voor de vulling:
 • 2 jonagold appels
 • 25 gram boter
 • 25 gram kristalsuiker
 • theelepel kaneelpoeder
  Extra benodigdheden:
 • COBB
 • COBB babsisplaat
 • COBB rooster
 • halve CobbleStone
 • bakblik van ongeveer 24 cm
 • invetkwast
 • dunschiller of schilmesje

Bereidingswijze

Op een snijplank meng en kneed ik de boter door de poedersuiker. Wanneer dit een plakkerig geheel begint te worden, voeg ik de bloem toe. Kneed dit door tot je een soort kruimeldeegje hebt. Voeg het zout en het ei toe en kneed alles tot een soepel, elastisch deeg. Plakt het aan je handen? Gebruik dan wat extra bloem, dan laat alles al snel weer los.

Wanneer je deeg is gekneed, merk je dat het heel zacht is. Dit komt door de boter die door de warmte van je handen is gaan smelten. Op deze manier kun je het deeg niet verwerken. Dus pak het deeg in in keukenfolie en leg het in de koelkast.

Tarte Tartin bakken Op De Cobb

Tarte Tartin bakken Op De Cobb

Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in acht partjes per appel.

Breek een Cobble Stone doormidden door deze een flinke tik te geven op bijvoorbeeld een stoeprand. Plaats de halve CobbleStone in de COBB, steek ‘m aan en wacht tot de vlammen weg zijn.

Tarte Tartin bakken Op De Cobb

Tarte Tartin bakken Op De Cobb halve CobbleStone

Plaats nu de basisplaat, het rooster en daarop het bakblik en voeg de boter toe.

Laat de boter rustig smelten en smeer hiermee vervolgens de binnenzijde van het bakblik in. Vergeet de opstaande zijkanten niet.

Meng de kaneel met de kristalsuiker en voeg ook dit toe aan het bakblik. Verdeel dit over de bodem en plaats nu de partjes appel in het bakblik. Ik maak er graag een mooi motiefje van.

Tarte Tartin bakken Op De Cobb

Tarte Tartin bakken Op De Cobb

Inmiddels is het deeg afgekoeld en dus een stuk taaier en steviger. Tijd om het uit te rollen. Doe wat bloem op je werkblad, rol het deeg mooi gelijkmatig en dun uit en snijd een cirkel uit die iets groter is dan je bakblik. Leg dit deeg over het bakblik en duw de randen naar beneden zodat de appels als het ware zijn ingepakt. Maak in het midden van het deeg een klein gaatje met een mes zodat de stoom kan ontsnappen en plaats het bakblik terug op de COBB.

Sluit het deksel en wacht ongeveer drie kwartier.

Tarte Tartin bakken Op De Cobb

Tarte Tartin bakken Op De Cobb

 

Let op dat baktijden en garingstijden op de COBB altijd een indicatie zijn. Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol. Nu ik aan het bakken ben, is het boven de twintig graden en er schijnt een heerlijk zonnetje. Wanneer het drie graden onder nul is en er staat een oostenwind kracht zes, duurt het bakproces vanzelfsprekend een stuk langer.

Tarte Tartin bakken Op De Cobb
Tarte Tartin bakken Op De Cobb

 

Na ongeveer drie kwartier is je tarte tatin klaar. Nu komt het moeilijkste: Haal het bakblik van de COBB, zet ‘m weg om ongeveer tien minuten te laten afkoelen. Niet spieken en niet proeven!

Plaats na tien minuten een bord ondersteboven op het bakblik en draai het bakblik en bord in één soepele beweging om. Verwijder daarna voorzichtig het bakblik en geniet van een overheerlijk, Frans ongelukje.

Eet smakelijk!