VERSGEBAKKEN TOMATENBROOD

maandag 11 maart

Ik heb een grote moestuin, dat weet je misschien al wel. Nu is werken in je eigen moestuin één van de meest dankbare bezigheden die er bestaan. Je zaait, geeft water, verzorgt en ziet vervolgens plantjes groeien die jou dan weer bedanken met mooie groenten en fruit. Maar werken met een moestuin houdt ook in dat je moet eten met de seizoenen en dat je soms zelfs met overschotten te maken hebt. Ik conserveer veel. Voor de tijd waarin er minder groenten uit mijn tuin komen. Ik maak zuurkool, augurken, zet snijbonen op zout en maak mijn eigen jam.

Op dit moment zit ik met een enorme hoeveelheid tomaten. Dat is een luxeprobleem natuurlijk, maar weggooien is zonde. Mijn dieet van de afgelopen weken bestond dan ook voor een groot deel uit salades met tomaat, broodjes gezond met tomaat en zelfs spaghetti met verse tomatensaus. Ik heb veel tomatensaus gemaakt om te bewaren en zelfs de potjes tomatenjam staan in de kelderkast.

Brood bakken BBQ COBB
Brood bakken BBQ COBB

Brood bakken

Maar vandaag heb ik besloten om er iets heel anders mee te doen: Ik ga een tomatenbrood bakken. Vaak zie je dit soort broden waarin zongedroogde tomaten zijn verwerkt, maar ik kies voor verse tomaten en ik maak geen normaal brood, maar een zogenaamd ‘quickbread’. Dit houdt eigenlijk in dat ik geen gist ga gebruiken en dus ook geen tijd nodig heb om het brood te laten rijzen. Lekker snel dus en omdat ik er ook kaas in ga verwerken, heb je eigenlijk helemaal geen beleg nodig. Heerlijk bij een mooie salade, een barbecuemaaltijd of gewoon bij de borrel.

Bij het maken van een quickbread moet je goed rekening houden met de verhouding van de ingrediënten. De vuistregel is, dat je vier keer het gewicht van vloeistof en meel gebruikt, ten opzichte van de hoeveelheid vet en eieren. Dat klinkt eenvoudig, maar melk is bijvoorbeeld vloeistof, én bevat vet. Het is dus even puzzelen, maar ik heb het recept nauwkeurig voor je uitgewerkt, zodat je in dit geval niet zelf hoeft te rekenen. Mocht je na dit quickbread de smaak te pakken hebben en andere varianten willen bakken, dan moet je de rekenmachine er waarschijnlijk wél even bij pakken.

Ingrediënten:

 • 450 gram rijpe tomaten
 • 390 gram bloem
 • 15 gram bakpoeder
 • 5 gram baksoda
 • 1 ei
 • 5 gram zout
 • 60 ml olijfolie
 • 15 ml halfvolle melk
 • 100 gram geraspte cheddar
 • 3 tenen knoflook
 • een flinke hand vol verse oregano en basilicum

Overige benodigdheden:

 • bakblik
 • snijplank en mes of keukenmachine
 • COBB
 • CobbleStone
 • COBB basisplaat
 • COBB rooster

Bereidingswijze:

Meng de baksoda, het bakpoeder en zout met de bloem in een flinke mengkom. Roer alles goed door en voeg vervolgens de cheddar, het ei en de olijfolie toe. Meng alles wederom grondig tot er een kleverige massa ontstaat.

Zet de massa apart en pak je koksmes erbij. In mijn geval ren ik de keuken in en pak de keukenmachine erbij. Dit had ik eigenlijk niet mogen verklappen, vanwege mijn ‘authentieke’ reputatie, maar eerlijk duurt het langst en gemak dient de mens.

Brood bakken BBQ COBB
Brood bakken BBQ COBB

Werk je met een mes, hak dan de tomaten, de tenen knoflook en de oregano en basilicum fijn. Werk je met een keukenmachine, doe dan alle eerder genoemde ingrediënten in de machine en druk op de knop. Mocht je alles met een mes snijden, zorg er dan voor dat je het vocht uit de tomaten ook gebruikt.

De gehakte groenten mogen nu bij de eerder gemengde massa in. Roer alles goed om en zorg ervoor dat er geen klontjes bloem ontstaan. Voeg nu ook de melk toe.

Steek nu een CobbleStone aan en laat deze heet worden.

Ondertussen mag je quickbread brooddeeg in een bakblik. Ik gebruik een groot, rond blik zodat ik een vrij plat brood krijg, met een grote diameter. Dat doe ik bewust, omdat dunne broden het beste afbakken op een COBB.

Nu mag het gevulde bakblik op het rooster op de Cobb. Sluit het deksel en wacht veertig minuten. Ik waarschuw je alvast dat de wachttijd tergend kan zijn, aangezien er goddelijke luchtjes onder het deksel van je COBB vandaan komen.

Na veertig minuten mag je even in je tomatenbrood prikken met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is je brood klaar. Zo niet, plaats dan het deksel nog even terug.

Wanneer je brood klaar is, mag het met rooster en al van de COBB. Plaats het op een hittebestendige ondergrond en laat het tien minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Zoals gezegd, heerlijk bij de barbecue, een zomerse salade, of gewoon bij de borrel.

Eet smakelijk!