VERWARMENDE FRANSE LINZENSOEP

maandag 11 maart

Frisse dagen en de kou van de wintermaanden hebben mij er nooit van kunnen weerhouden om naar buiten te gaan. Natuurlijk niet in de stromende regen, of wanneer de sneeuwvlokken je om de oren vliegen, maar op een droge dag met een winterzon en lichte vorst is het heerlijk om buiten te zijn. En als ik er dan toch ben, wil ik natuurlijk ook iets lekkers koken. Vandaag maak ik een verwarmende Franse linzensoep op de COBB.

Er zijn maar weinig maaltijden die beter bij de term ‘comfort food’ passen, dan soep. Je krijgt het meteen lekker warm van binnen en als je echt een luie dag hebt, kun je zelfs het kauwen achterwege laten.

Ik heb vandaag gekozen voor een linzensoep met spekjes en spinazie. Dit is een Franse klassieker, maar in plaats van binnen in de keuken op het fornuis, kies ik voor de wokpan en een COBB, buiten in de kou.

Buiten Koken Linzensoep COBB

Over linzen

Linzen worden al ontzettend lang gegeten. Al voor het begin van onze jaartelling stonden linzen vooral rond het Middellandse Zeegebied met hoge regelmaat op het menu. Zelfs in de Bijbel wordt een bordje linzensoep genoemd. Het zijn peulvruchten en net als eigenlijk alle groenten die tot die familie behoren, kun je ze drogen en daarmee ontzettend lang bewaren. Dat maakte het in de tijd waarin er nog geen koelkast bestond dan ook ideale groente om het jaar mee door te komen.

Linzen zijn gezond. Veel ijzer, koper, magnesium, foliumzuur en vezels maken deze groente tot een superfood. Maar afgezien daarvan, vind ik ze vooral erg lekker. Voor de soep die ik vandaag ga maken, worden vaak ook gedroogde linzen gebruikt. Ik doe dat niet en ga voor gestoomde linzen uit blik. Het voordeel hiervan, is dat deze linzen al gaar zijn en dus eigenlijk alleen nog maar opgewarmd moeten worden. Dat scheelt weer tijd en dat is fijn als je in de kou staat te wachten op een lekker bordje soep.

Ingrediënten:

 • 1 blik linzen (310 gram)
 • 100 gram verse bladspinazie
 • 600 milliliter kippenbouillon
 • 150 gram gerookte spekblokjes
 • 2 gepelde tomaten
 • 1 witte ui, fijn gesnipperd
 • 1 teentje knoflook,geperst
 • 1 laurierblaadje
 • 1 takje verse rozemarijn
 • olijfolie
 • yoghurt
 • peper en zout naar smaak
 • eventueel stokbrood voor erbij

Extra benodigdheden:

 • 1 COBB
 • 1 COBB wokpan
 • 1 halve CobbleStone

Bereidingswijze:

Begin met het doorbreken van de CobbleStone. Ik gebruik voor dit gerecht een halfje, omdat de soep rustig moet pruttelen en met een hele Cobble Stone zou dat te hard gaan. Een halve CobbleStone heeft minder massa dan een hele en daardoor dus ook minder hitte.

Wanneer je een CobbleStone wil halveren, laat deze dan in het zakje zitten, pak ‘m met twee handen vast en geef de steen een rustige tik op bijvoorbeeld een stoeprand. Haal nu de halve CobbleStone uit de verpakking, leg ‘m in je COBB en steek ‘m aan. Als je de overgebleven helft goed bewaard in het zakje, kun je ‘m later gebruiken voor een ander gerecht.

Buiten Koken Linzensoep COBB halve CobbleStone

Als de halve CobbleStone is opgewarmd, mag de wokpan op de COBB. Giet een flinke scheut olijfolie in de pan en laat deze even warm worden. Doe nu de spekblokjes in de wokpan en bak deze een beetje gaar.

Voeg na een paar minuten de gesnipperde ui en de knoflook toe. Bak dit alles een paar minuten, al roerend tot het een beetje kleur begint te krijgen, maar pas op dat het niet aanbrandt.

Nu mag je de linzen aan de wokpan toevoegen. Roer alles even goed door en giet vervolgens de bouillon en de gepelde tomaten in de pan. Leg ook het laurierblaadje en de rozemarijn erbij en sluit het deksel. Laat de soep nu een half uur rustig pruttelen, roer af en toe even in de pan en controleer of het vocht niet te snel verdampt. Mocht dit het geval zijn, dan mag je een klein beetje water toevoegen.

Na een half uur is je soep gaar en hebben alle ingrediënten even lekker de tijd gehad om hun smaken af te geven. Haal nu het deksel van de wokpan en vis het laurierblaadje en het takje rozemarijn uit de soep.

Nu mag de verse bladspinazie bij de linzensoep. Roer de blaadjes spinazie goed door de soep, zodat ze zoveel mogelijk onder de vloeistof terechtkomen. Sluit het deksel weer en geef je soep nog tien minuten om door te pruttelen.

Je soep is nu helemaal klaar, proef voor de zekerheid nog even en voeg, indien nodig, nog wat zout en peper toe. Schep een paar flinke kommen soep vol en doe in elke kom vervolgens nog een flinke eetlepel yoghurt. Serveer met stokbrood en geniet van deze heerlijke, verwarmende linzensoep die je hebt gemaakt op je barbecue.

Eet smakelijk!

Buiten Koken Linzensoep COBB

Buiten Koken Linzensoep COBB