Voorkom incidenten: Essentiële Veiligheidstips voor een camping BBQ

dinsdag 5 maart

Als ervaren kampeerder weet jij als geen ander dat veiligheid bij het koken belangrijk is. Wanneer het aankomt op het organiseren van een heerlijke barbecue op de camping zijn er enkele essentiële veiligheidstips die je niet over het hoofd mag zien. In dit artikel zetten we 8 tips op een rij om te zorgen dat jouw kampeeravontuur veilig én smakelijk verloopt.

1. Locatie, locatie, locatie

Kies je BBQ-plek zorgvuldig. Plaats de barbecue altijd op een vlakke, stabiele ondergrond. Steek je je BBQ aan met houtskool of barbecue briketjes, zorg dan dat je uit de buurt staat van brandbaar materiaal zoals tenten en droog gras. Heb je een draagbare BBQ? Dan kun je deze verplaatsen als je BBQ op temperatuur is. De COBB is hiervoor erg geschikt. De COBB wordt aan de onderzijde niet heet, dus je kunt hem overal neerzetten.

 

2. Wees voorbereid op onverwachte situaties

Een draagbare brandblusser is niet alleen een item op je inpaklijst; het is een redder in nood. Zorg dat de brandblusser tijdens het barbecueën binnen handbereik is. Oefen het gebruik ervan zodat je in geval van nood snel en effectief kunt handelen. Veiligheid komt op de eerste plaats, zelfs te midden van een gezellige bbq!

Veilig BBQ-en op de camping
Controleer de gasslang van je gas BBQ regelmatig

3. Veilig gasgebruik is prioriteit

Indien je een gas-BBQ gebruikt, inspecteer dan regelmatig de gasfles en de leidingen. Het advies is om de gasslang iedere 5 jaar te vervangen tenzij de houdbaarheidsdatum op de slang een eerdere vervangingsdatum aangeeft. Staat de productiedatum op de gasslang, tel er dan 5 jaar bij op om te bepalen wanneer je de gasslang vervangen moet worden. Zo weet je dat je altijd veilig je gas BBQ gebruikt.

 

4. Gebruik thermometers

Een juiste bereidingstemperatuur is essentieel voor veilig eten. Niemand wil een BBQ eindigen met een voedselvergifting. De beste manier om te bepalen of het vlees gaar is, is met een vleesthermometer. Deze heb je in alle soorten en maten. Kies er één die bij jou past.

5. Bewaar voedsel veilig

Niet iedereen heeft op de camping een koelkast tot zijn beschikking. Koelers met voldoende ijs of koelelementen zijn dan cruciaal om bederfelijke producten vers te houden. Is je BBQ op temperatuur, haal dan pas het voedsel uit de koeling.

 

6. Hou het schoon

Handen wassen is net zo belangrijk tijdens het kamperen als thuis. Heb je geen water bij de hand, gebruik dan desinfecterende handgel. Niet alleen voordat je gaat koken, maar ook na het hanteren van rauw vlees.

7. Kinderveiligheid

Als je kampeert met kinderen, leer ze dan over de gevaren van hete oppervlakken en vuur. In het geval van de COBB wordt de onderkant van de COBB niet heet, maar de deksel wel. En houd kinderen bij het aansteken van de BBQ op een veilige afstand.

 

8. Sluit af met zorg

Laat de BBQ nooit onbeheerd achter. Zorg ervoor dat alle brandende kolen gedoofd zijn of dat de gasfles veilig is afgesloten.

 

Conclusie

Door deze veiligheidstips in acht te nemen, kun je heerlijk genieten van je camping-BBQ-ervaring. Voorkom incidenten, creëer herinneringen en maak van elke maaltijd een veilig en smakelijk avontuur in de buitenlucht. Veel plezier met kamperen en barbecueën!

 

Veilig BBQ-en met kinderen