Wat is het verschil tussen direct en indirect grillen?

vrijdag 16 juli

Er zijn twee verschillende manieren om met een BBQ te  grillen, direct en indirect. We zoomen in op beide mogelijkheden. Met de Cobb kan het allebei.

Direct grillen

Direct grillen wil zeggen dat je je vlees of vis rechtstreeks boven de briketten grilt, bijvoorbeeld op een rooster boven het vuur. Deze manier van grillen is zeer geschikt voor het snel grillen van hamburgers en worstjes, of voor het dichtschroeien van een groot stuk vlees voor of na de langzame garing. Het grote nadeel van deze manier van grillen is dat je vlees sneller verbrandt en dat er vaak vlammen en rook ontstaan.

Indirect grillen

Een tweede manier van grillen is indirect. Hierbij leg je de vis of het vlees niet rechtstreeks boven de briketten, maar zit er een buffer tussen. Dit kan in de vorm van een bakje of door de briketten naar één kant van de BBQ te schuiven en aan de andere kant van het rooster te grillen. Bij deze manier van grillen maak je van je BBQ eigenlijk een oven, je maakt gebruik van de warme lucht die vrijkomt. Deze methode werkt dan ook het best als je gebruik maakt van de deksel.

Indirect grillen met de COBB

Als je gebruik maakt van de standaard basisplaat van de COBB, gril je altijd indirect. Er zitten alleen gaten in de buitenrand van de plaat, waardoor het vet afgevoerd wordt in de kom, weg van de briketten of CobbleStone. Ditzelfde geldt voor de meeste COBB accessoires zoals de Grillplaat+ en de bakplaat.

Direct grillen met de COBB

Wil je direct grillen met de COBB, gebruik dan de BBQ kit. De BBQ kit bestaat uit een extra groot brikettenmandje en een open grillrooster. Zo gril je op het gehele grilloppervlak rechtstreeks boven de briketten.