Bakken met de pizzasteen

woensdag 19 januari

 

De lekkerste pizza maak je natuurlijk zelf! En om een lekker pizza te maken, is het belangrijk om deze goed af te kunnen bakken. Hou je van een krokante bodem? Dan kun je dat het beste doen op een pizzasteen.

Waarom bakken met de pizzasteen?

Je vraagt je misschien af, wanneer gebruik ik nou een pizzasteen? Dan is het handig om te weten wat een pizzasteen precies doet. Een pizzasteen onttrekt het vocht uit het deeg dat op de pizzasteen ligt. Dit betekent dat je het deeg niet alleen bakt, maar ook “droogt”, waardoor er een krokante bodem ontstaat.

 

Waar kun je de pizzasteen voor gebruiken?

Het meest bekend is de pizzasteen natuurlijk voor het bakken van pizza’s. Je bakt er de klassieke pizzasteen ovenpizza’s met een krokante bodem mee. Maar je kunt er veel meer mee. Je kunt er ook brood op bakken en zelfs koekjes. Ook deze krijgen dan een krokante bodem.

Welke brandstof gebruik je bij de pizzasteen?

Voor het bakken van een pizza op de COBB kun je de CobbleStone of briketjes gebruiken. Zorg er bij briketjes voor dat je het brikettenmandje vol doet. Afhankelijk van de grootte van de briketjes zijn dit 10-12 briketten.

Leg, als de CobbleStone grijs is, de basisplaat op de COBB met daarop het rooster en dan de pizzasteen. Leg daarna de deksel op de COBB.

Voor een goed bakresultaat is het belangrijk om de pizzasteen goed voor te verwarmen. Hier mag je wel een half uur voor uittrekken.

Tips voor gebruik van de pizzasteen

Strooi voordat je het deeg op de pizzasteen legt een dun laagje maismeel op de pizzasteen. Dit voorkomt het plakken van het deeg aan de steen.

Stel de pizzasteen niet bloot aan extreme temperatuurswisselingen om breken te voorkomen.

De steen is kwetsbaar, er kunnen gemakkelijk stukjes afbrokkelen. Berg de pizzasteen daarom zorgvuldig op zodat deze niet beschadigt. Wil je weten hoe je de pizzasteen schoonmaakt? Lees dan dit artikel.